Aceasta reteta clasica de varza acra cu carne de porc, originara din Ardeal, este un preparat simplu, satios si plin de savoare. Adaptata gusturilor fiecarei familii, aceasta mancare traditionala imbina ingrediente accesibile cu o metoda de preparare usoara. Iata cum poti gati aceasta delicioasa mancare ardeleneasca, perfecta pentru o masa copioasa.
Ingrediente:
700 g carne de porc
1 varza alba mai mare
1 ceapa mare
2 linguri faina
2 linguri ulei
1 lingura boia dulce
1 lingura cimbru (de preferat uscat)
1 legatura marar proaspat
Piper proaspat macinat, dupa gust
Sare, dupa gust
Otet, dupa gust
Mod de preparare:
Taie varza in patru, indeparteaza cotorul si toac-o in fasii subtiri.
Spala bine carnea de porc, taie-o cuburi si sareaz-o, apoi las-o deoparte.
Lasa varza murata cateva minute in apa rece, apoi stoarce-o bine.
Curata ceapa si taie-o in cuburi mici.
Intr-o oala mare, incalzeste uleiul, caleste ceapa pana devine aurie, apoi adauga cuburile de carne. Rumeneste-le usor si, daca este nevoie, adauga putina apa, lasandu-le sa fiarba pe jumatate.
Cand carnea este pe jumatate gatita, adauga varza tocata, presara boiaua dulce si amesteca bine.
Adauga apa suficienta pentru a acoperi ingredientele si lasa totul sa fiarba la foc mediu pana cand varza si carnea devin fragede.
Adauga mararul tocat, cimbrul si potriveste gustul cu sare si piper.
Intr-o tigaie separata, prepara un rantas din faina si putina boia, amestecand bine pentru a evita cocoloasele. Adauga rantasul in oala si mai fierbe cateva minute.
La final, poti adauga otet, dupa preferinte.
Serveste preparatul fierbinte, alaturi de smantana si paine proaspata.
Pofta buna!