Specialistii clarifica situatia virusului HMPV: Este o amenintare pentru Europa?
China se confrunta cu o noua provocare sanitara, cauzata de raspandirea accelerata a virusului HMPV. Cresterea numarului de cazuri a coplesit spitalele, ceea ce a generat ingrijorari la nivel global. O intrebare importanta ramane: poate acest virus sa devina o amenintare pentru Europa? Expertii ofera raspunsuri pentru a lamuri situatia.
Ce reprezinta virusul HMPV?
Virusul HMPV, cunoscut sub denumirea completa de metapneumovirus uman, este un agent patogen respirator descoperit in 2001. Spre deosebire de Covid-19, HMPV nu este un virus nou, iar modalitatile de prevenire si tratament sunt bine cunoscute. Acesta provoaca simptome similare racelii obisnuite sau gripei, cum ar fi tuse, febra si congestie nazala.
Copiii mici, in special cei sub doi ani, sunt cei mai vulnerabili la infectie, alaturi de persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum sunt varstnicii sau pacientii cu boli grave, precum cancerul.
Specialistii atrag atentia ca HMPV este prezent la nivel global de cateva decenii.
„Aproape fiecare copil va avea cel putin o infectie cu HMPV pana la varsta de cinci ani si ne putem astepta sa avem mai multe reinfectii de-a lungul vietii,” explica Paul Hunter, profesor de medicina la o universitate din Anglia.
El adauga ca, in prezent, nu exista indicii ca acest virus ar putea cauza o criza globala mai grava:
„Deci, in general, nu cred ca in prezent exista semne ale unei probleme globale mai grave,“ subliniaza Hunter.
Influenta sezonului rece asupra raspandirii HMPV
Medicii afirma ca temperaturile scazute din sezonul rece, impreuna cu slabirea imunitatii, contribuie la cresterea infectiilor respiratorii. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Bals, precizeaza ca, momentan, nu exista dovezi care sa arate ca HMPV reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea publica.
„Este o infectie virala cu metapneumovirus de origine umana, despre care stim inca din anul 2001. Intr-adevar, in momentul de fata, in China sunt multe cazuri cu acest virus. Vorbim in primul rand de copii de pana in doi ani, care au si boli asociate,“ a declarat Marinescu.
El atrage atentia asupra importantei monitorizarii:
„Nu exista dovada in momentul de fata ca e o problema reala pentru sanatatea publica, dar stim din experienta cu SARS-CoV-2 si nu numai, ca, din pacate, virusul nu are nevoie de pasaport in momentul in care ajunge la granita.
Deci trebuie sa fim prudenti, trebuie sa luam in calcul ca aceasta situatie din China e important sa fie tinuta sub control, sa monitorizam persoanele care vin din China si care pot ajunge in Europa si transmite mai departe,“ a adaugat el.
O infectie similara cu gripa
Potrivit medicului Adrian Marinescu, simptomele provocate de HMPV sunt foarte asemanatoare cu cele ale gripei, ceea ce face dificila diferentierea intre cele doua.
„Trebuie sa stim ca, pana la urma, e vorba de o simptomatologie asemanatoare cu gripa, ca de cele mai multe ori poti sa confunzi acest virus cu un virus gripal,“ a explicat acesta.
Concluzie
Desi China se confrunta cu un val semnificativ de cazuri, expertii considera ca HMPV nu reprezinta in prezent o amenintare majora pentru Europa. Cu toate acestea, prudenta si monitorizarea sunt esentiale pentru a preveni orice raspandire a virusului.
Cunoasterea, preventia si gestionarea corecta sunt cele mai importante arme in fata oricarui virus respirator, inclusiv HMPV.